Tradycja gospodarki karpiowej w okolicach Ślesina ma około 100 lat, jednak historia rybactwa w tej części regionu jest znacznie dłuższa. Od wieków sprzyjały temu znakomite warunki przyrodnicze i krajobrazowe Doliny Kanału Bydgoskiego. W hodowli karpia pozostajemy wierni metodom, których korzenie sięgają XIX stulecia. Oznacza to, że nasze karpie dojrzewają przez 3 lata, a ich produkcja ma charakter zrównoważony.
Karpie odżywiają się naturalnym pokarmem, który wytworzył się w ekosystemie stawów. Ponadto karpie dokarmiane są zbożami pochodzącymi z lokalnych upraw. Hodowla odbywa się zgodnie ze sztuką rybacką i przy zachowaniu dobrostanu ryb. W tym czasie nasze ryby uzyskują szlachetny kształt oraz smak, który zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Nasze stawy charakteryzuje żyzne, torfowe dno, będące doskonałą bazą pokarmową dla pływających tutaj ryb. Ponadto karpie dokarmiane są mieszanką zbóż, które pozyskujemy z okolicznych pól uprawnych. Dzięki temu mięso Karpia Nakielskiego jest delikatne, kruche, pełne aromatu oraz bogate w składniki odżywcze niezbędne w codziennej diecie.
Mięso naszego karpia jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A, D i B1, B2, B6, B12, PP oraz składników mineralnych: potasu, fosforu, selenu, cynku, żelaza i magnezu. Składniki mięsa karpia wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego, zmniejszają ryzyko zawałów i udarów mózgu.